Košík 0 Kč

Info koutek

Tady najdete naše nejnovější články, návody a informace o garanci kvality.

Co je to kolostrum?

Co je to kolostrum?

Pravděpodobně jste o něm už slyšeli. Doslechli jste se, že je kolostrum dobré na podporu imunity. A teď chcete porozumět nejen tomu, kde se vlastně „bere“, ale také čím konkrétně imunitu podporuje – a jestli je to vůbec pravda. Abychom odpověděli na co nejvíce Vašich dotazů, vytvořili jsme tento článek. Tak hurá do čtení!

Kolostrum nebo mlezivo – kde je rozdíl?

Rozdíl v těchto pojmech není žádný. Kolostrum je slovo cizího původu, ryze český pojem je potom mlezivo. Přesněji řečeno, mateřské mlezivo.

Co přesně je tedy kolostrum?

Kolostrum (tj. mateřské mlezivo) je tekutina. Vytváří se u všech savců, a to v čase několika málo hodin (0-72 hodin) po porodu. Kolostrum je výsadou matek, proto mu v češtině říkáme „mateřské mlezivo“.

Tvorba kolostra probíhá, shodně jako v případě mléka, u matky-samice (u kozy, krávy, ovce, ale také u ženy a u samic všech dalších savců). Přesto však nelze kolostrum a mateřské mléko mezi sebou zaměňovat, jde o zcela odlišné tekutiny.

Kolostrum má proti mléku velmi rozdílné složení. Jeho hlavním cílem je totiž vybavit čerstvě narozené mládě silnou imunitou: předat mu vzácné imunoglobuliny, laktoferin, cytokiny, PRP faktor, vitaminy, aminokyseliny, minerály, stopové prvky, bílkoviny a další velmi důležité látky, díky kterým se může malý jedinec úspěšně a zdravě vyvíjet. Pro přežití ve volné přírodě je dobrá obranyschopnost mláděte zcela klíčová. A kolostrum předává „imunitní základ“ pro celý budoucí život.

Kdy se mění kolostrum na mateřské mléko?

Jak již bylo zmíněno výše, kolostrum se vytváří pouze několik málo hodin po porodu. Ještě jsme si však nevysvětlili, jak je to s přeměnou kolostra na mateřské mléko. K této přeměně totiž dochází pozvolna.

Díky množství provedených výzkumů na toto téma již víme, že v kolostru obsažené aktivní látky postupem času snižují své zastoupení, až se úplně přemění na mateřské mléko.

Podívejte se na graf níže, který znázorňuje pokles imunoglobulinů v čase 0 až 48 hodin po porodu. Můžete se sami přesvědčit, nakolik důležité je odebrání kolostra do 24 hodin (hranice „imunologické výhodnosti“ zde představuje hodnotu, při které mají obsažené imunoglobuliny ještě prokazatelně prospěšný vliv na lidský organismus).

Kolostrum má tedy nejsilnější účinky brzy po porodu, a každý další den (až do 3. dne, kdy jeho tvorba vymizí úplně) už jeho účinek znatelně slábne. Následně dojde k úplné přeměně na mateřské mléko, které se již nemůže pyšnit tak „bohatým“ a unikátním složením.

Proč se kolostrum používá k podpoře imunity?

Kolostrum, ať už je od kozy, krávy, ovce nebo od ženy, má stále poměrně stejné složení (s menšími či většími mezidruhovými rozdíly). Je také pravdou, že kolostrum obsahuje vždy podobný soubor aktivních látek, které jsou nezbytné pro silnou obranyschopnost. U každého savce.

A právě pro tento důvod lidé užívají kozí (potažmo kravské) kolostrum pro svoji potřebu. Uvědomují si, že tím mohou významně napomoci podpoře své vlastní imunity.

 

Kolostrum nese právem svoji přezdívku „biologické zlato“. Jde o velmi hodnotný a nesmírně bohatý zdroj aktivních látek („zlato“), které pocházejí přímo z přírody („biologické“).

 

Mohlo by se vám hodit:

Rozdíl mezi kozím a kravským kolostrem (článek)

Kolostrum pro děti – KOUPIT

Kozí kolostrum – KOUPIT