Košík 0 Kč

Info koutek

Tady najdete naše nejnovější články, návody a informace o garanci kvality.

Je lepší užívat kolostrum kozí, nebo kravské?

Je lepší užívat kolostrum kozí, nebo kravské?

Dozvěděli jste se o bohatství, které v sobě kolostrum ukrývá. A teď byste chtěli nějaké ty kapsle vyzkoušet na vlastní kůži. Udělali jste si zběžný průzkum na internetu a zjistili jste, že kolostrum není jen jednoho druhu. Běžně prodávané kolostrum totiž může být buď kozí, nebo kravské (bovinní).

Který druh je lepší si vybrat? Které je pro člověka vhodnější? A které má vyšší účinnost?

Odpověď na otázku, zda je lepší kolostrum kozí, nebo kravské, není tak jednoznačná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Existují však určité faktory, podle kterých se můžeme řídit…

 

Jaké jsou 3 nejdůležitější hodnoty, které určují kvalitu kolostra?

 

1. Čas odběru kolostra

Kolostrum neboli mateřské mlezivo je tekutina, kterou tělo každého savce-matky vyrábí několik hodin po porodu mláděte. Pro mládě má mlezivo zcela zásadní funkci, jelikož mu dodává vitamíny a další prvky potřebné pro silnou imunitu. Bez přijetí dostatečného množství mleziva by mládě bylo „neduživé“ a velmi náchylné na onemocnění.

Během prvních tří dnů od porodu se pak mlezivo samovolně přeměňuje na mléko. Z toho vyplývá, že čerstvě narozené mládě dostává kvalitnější kolostrum než takové, které je už staré dva nebo tři dny. A právě čas odběru kolostra je nutné sledovat u produktu, který si plánujete koupit. Víte-li, že bylo mlezivo odebrané do 24 hodin po porodu, bude jistě obsahovat také vyšší koncentrace jednotlivých obsažených látek. Naopak u kolostra odebraného později bude koncentrace imunoglobulinů, laktoferinu i dalších zastoupených prvků znatelně nižší.

Mezi kolostrem kozím a kravským není v tomto ohledu žádný rozdíl, u obou typů způsobuje nedostatečnou kvalitu výsledného produktu právě případná časová prodleva při odběru.

Někteří ochránci zvířat se domnívají, že časně odebrané kolostrum mláďatům způsobuje větší či menší újmy na zdraví. Perfektní stav odchovaných mláďat je však v zájmu samotných chovatelů, aby jejich stáda zůstávala zdravá a plná síly. Kolostrum pro prodej tedy sbírají vždy až po náležitém napití každého mláděte. Každá matka navíc produkuje více kolostra, než je její potomek vůbec schopen vypít.

 

2. Strava budoucích matek

Kozy více než krávy jsou náchylné na potravu, kterou dostávají. Vyvážený poměr všech potřebných minerálů a vitaminů je klíčem nejen k jejich plnému zdraví, ale také ke kvalitnímu mlezivu, které následně předávají svému mláděti.

Mají-li kozy správné podmínky (pastviny mimo dosah různých škodlivin z půdy, vody i ze vzduchu), pak je jejich kolostrum velmi kvalitní. Naopak jsou-li živeny jednotvárnou, nevyváženou stravou nebo vdechují-li ještě i znečištěný vzduch, projeví se tyto nevhodné faktory také ve složení kolostra.

V porovnání s kozím je kravské kolostrum obecně méně náchylné na podmínky, ve kterých zvířata žijí. Je však nutné dodat, že složení kravského kolostra se nevyrovná složení kolostra od správně živené kozy. Pokud tedy nevíte jistě, od jakých koz výrobce kolostrum odebírá, sáhněte raději po kolostru kravském.

Z tohoto bodu pro Vás vyplývá, že chcete-li opravdu to nejlepší kolostrum, hledejte kozy, které se celodenně volně pasou někde daleko od civilizace. Takové kozy mají příležitost si samy vybírat vyváženou stravu, bez rizika požití zbytků chemikálií či dalších škodlivých prvků.

 

3. Životní podmínky zvířat

Neméně důležité jsou také podmínky pro život u obou druhů zvířat. Ať už se jedná o kozu, nebo o krávu, obě budou pro vyšší kvalitu svého kolostra potřebovat možnost svobodného pohybu, volný výběr přijímaných potravin a život ve stádu, který jim dodává pocit klidu a bezpečí.

Kdyby zvířatům chyběly některé z těchto základních podmínek, vznikal by u nich buď nedostatek některého významného prvku, nebo stres, přičemž obojí by mělo za následek právě sníženou kvalitu produkovaného mleziva.

Na kvalitu výsledného kolostra má vliv dokonce i podnebí – přílišné horko zvířatům nevyhovuje, a kolostrum pak produkují nejen v menším množství, ale také v horší kvalitě.

Při výběru správného kolostra tedy nezapomeňte zapátrat také po podmínkách, v jakých daná zvířata žijí.

 

Mohlo by se vám hodit:

Odkud pochází kozí kolostrum Bioalis?